Een ochtend voor jezelf

De drukte van de gewone dag wordt ons soms te veel en dan laten we de zorg voor onszelf al gauw maar schieten. Toch moet je dit wel doen. Het is misschien makkelijk om het in de gewone dag in te bouwen, bijvoorbeeld in de ochtend. In deze blog geef ik je tips over hoe je een selfcare-ochtend kunt hebben, en dat iedere ochtend! Lees je mee?

Waarom is een selfcare-ochtend belangrijk?

De ochtend is een kostbare tijd van de dag. Het is het moment waarop we de basis leggen voor de rest van de dag. Door tijd vrij te maken voor zelfzorg in de ochtend, geven we onszelf een krachtige start en creëren we een solide basis voor ons welzijn gedurende de dag. Een selfcare-ochtend kan helpen om stress te verminderen, de geest te kalmeren en ons te helpen in contact te komen met onszelf. Het is een moment van reflectie, rust en herstel voordat de drukte van het dagelijks leven toeslaat. Dus wat kan je doen?

Sta vroeger op

Niemand wil vroeg z’n warme nestje uit maar het kan wel helpen. Probeer wat eerder op te staan om voldoende tijd te hebben voor zelfzorg. Door jezelf wat extra tijd te gunnen, voorkom je haast en stress.

Ademhalingsoefeningen en meditatie

Laat die telefoon het eerste uur aan de kant liggen, zo train je je brein om rustig te blijven en dat het prikkels niet nodig heeft. Luister in plaats daarvan naar een geleide meditatie of focus je op je ademhaling. Je kan ook zonder geleide meditatie mediteren. Door te mediteren oefen je om in het hier en nu te blijven.

Start met beweging

Neem de tijd voor lichaamsbeweging, zelfs als het maar een korte wandeling is. Het stimuleert de bloedsomloop, verhoogt je energieniveau en verbetert je stemming. Een ochtendwandeling met de hond is al iets.

De belangrijkste maaltijd van de dag

Besteed aandacht aan een voedzaam ontbijt. Kies voor verse, onbewerkte voeding die je energie geeft en je lichaam voedt. Neem de tijd om rustig te eten en geniet van elke hap. Probeer ook hier niet te veel prikkels op te zoeken via een telefoon of tv. Lees in plaats daarvan liever iets.

De persoonlijke verzorging

Reserveer wat tijd voor je persoonlijke verzorging. Een warme douche, huidverzorging, het verzorgen van je haar met moroccanoil; deze kleine rituelen kunnen je een goed gevoel geven en je zelfvertrouwen versterken. Ook geeft het een gevoel van verwenning en dat zorgt voor een goede start van de dag. Was je haar met shampoo moroccanoil om ook je haar de boost te geven voor de dag.