Wat zijn de grootste verschillen tussen blockchains onderling?

Cryptocurrency’s zijn digitale valuta die gebouwd zijn op een blockchain. Op deze manier kan het betalingsverkeer een stuk transparanter, veiliger en sneller worden uitgevoerd. De digitale munten zijn enkel een voorbeeld van de bruikbaarheid van een blockchain. In de praktijk kan deze technologie op veel meer gebieden worden ingezet. Niet alleen het gebruik van blockchains is zeer divers, maar ook de blockchain hebben onderling de nodige verschillen. Je kunt blockchains in grofweg drie categorieën onderverdelen. Deze categorieën worden layer 0, 1 en 2 blockchains genoemd. 

Ethereum (ETH)

Samen met Bitcoin behoort Ethereum tot de cryptocurrency’s die bekend staan om hun betrouwbaarheid. Beide cryptomunten hebben dan ook een behoorlijk aandeel in de cryptomarkt. Zowel Bitcoin als Ethereum wordt als een layer 1 blockchain gezien. Dit betekent dat deze cryptocurrency’s de belangrijkste valuta binnen het ecosysteem van de betreffende blockchain zijn. Het token van een layer 1 blockchain wordt op deze blockchain ook als betaalmiddel gebruikt. Bij de Ethereum blockchain is daarom Ether (ETH) de belangrijkste crypto token.

Ethereum is een open-source blockchain platform dat werd gelanceerd in 2015 door Vitalik Buterin en is sindsdien enorm in populariteit gestegen. Ethereum maakt gebruik van slimme contracten, die automatisch taken uitvoeren als er bepaalde voorwaarden zijn vervuld. Dit maakt het mogelijk om allerlei soorten toepassingen te bouwen, van financiële diensten tot supply chain managementsystemen. Investeerders zien deze kansen en al jarenlang wordt er fors geïnvesteerd, wat terug te zien is aan de ethereum koers euro.

Polkadot (DOT)

De technologie van Ethereum klinkt als zeer innovatief en bruikbaar, maar is nog niet optimaal. Zo heeft het bedrijf problemen met de schaalbaarheid van transacties en zijn de transactiekosten relatief hoog. Als gevolg hiervan zijn vele ontwikkelaars gestart met het ontwikkelen van een blockchain project die een oplossing voor de problemen van Ethereum biedt. Polkadot is een van deze projecten, dat is opgestart door Gavin Wood, een mede-oprichter van Ethereum. Polkadot is een blockchain project dat is ontworpen om de interoperabiliteit tussen verschillende blockchains te verbeteren. Hierdoor wordt Polkadot als een layer 0 blockchain gezien, waar veel investeerders vertrouwen in hebben. Dit is terug te zien aan de polkadot koers, die een zeer bewogen periode heeft gehad.

Het crypto project heeft als doel om het internet van de blockchains te worden. Op Polkadot kunnen verschillende blockchains op een veilige manier samenwerken, wat betekent dat ze informatie en transacties kunnen uitwisselen zonder dat ze afhankelijk zijn van een centrale autoriteit. Dit maakt het mogelijk om verschillende soorten toepassingen te bouwen die gebruikmaken van meerdere blockchains tegelijk.