Het belang van een DTP vaccinatie en een vaccinatie tegen gele koorts

Sommige ziektes, zoals griep, kunnen iedereen treffen. Andere ziektes komen vooral voor in bepaalde delen van de wereld. Als je naar een ander land op vakantie gaat of voor een langere tijd wilt verblijven, is het belangrijk om na te denken over welke vaccinaties je nodig hebt. Maar vaccinaties heb je bijvoorbeeld nodig voor jouw reis? Dat is helemaal afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, en wat voor activiteiten je zult gaan doen. Een DTP vaccinatie en een vaccinatie tegen gele koorts is in heel veel gevallen aan te raden, maar waarom eigenlijk? In deze blog geven we uitgebreid antwoord op deze vraag. 

Bescherming tegen difterie, tetanus en polio

Een DTP vaccinatie zorgt ervoor dat je tijdens jouw reis goed beschermd bent tegen difterie, tetanus en polio. Het DTP-vaccin werd voor het eerst toegepast in de jaren 1940 en heeft sindsdien miljoenen levens gered. In Nederland is het vaccin verplicht voor alle kinderen tussen de 2 maanden en 4 jaar. Na de basisschoolleeftijd kunnen mensen zich beschermen aan de hand van herhalingsvaccinaties. Deze herhalingsvaccinaties kunnen elke 10 jaar worden genomen. Een DTP vaccinatie beschikt over een onschadelijk gemaakte variant van het virus. Deze wordt toegediend zodat het afweersysteem aan de slag kan gaan. 

Bijwerkingen DTP vaccinatie

Een DTP vaccinatie kan bijwerkingen hebben, maar de meeste mensen ervaren geen of slechts enkele milde bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen onder meer koorts, pijn op de plek van de injectie en een verminderde eetlust zijn. Soms gaan deze bijwerkingen gepaard met duizeligheid of een hoofdpijn. Zeldzame bijwerkingen zijn uitslag, ontsteking van lymfeklieren, misselijkheid en braken.

Vaccinatie gele koorts

Gele koorts is een virale infectie die wordt overgedragen door muggen. Van mens tot mens kan het niet worden overgedragen. De ziekte komt vooral voor in Afrika en Zuid-Amerika, maar kan ook optreden in Azië en Oceanië. Gele koorts is een ernstige ziekte en kan leiden tot leverfalen, nierfalen en uiteindelijk de dood. Vaccinatie gele koorts kan gele koorts voorkomen. Het zorgt ervoor dat je levenslang beschermd bent tegen de infectieziekte. Bovendien kunnen sommige landen reizigers weigeren wanneer ze niet beschikken over een gele koorts vaccinatie. 

Symptomen van gele koorts

Gele koorts is een aandoening die gepaard gaat met hoge koorts, misselijkheid, braken en diarree. Soms zijn er ook symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn en roodheid van de ogen. Heb je pijn in de rug en spierpijn? Dan kan het mogelijk zijn dat je gele koorts hebt opgelopen. Het is dan raadzaam om heel snel te handelen. Een gele koorts vaccinatie is dus van cruciaal belang.